Biografie

Willem Suilen (geboren te Venlo, Nederland, 1995) begon piano te spelen op 14-jarige leeftijd. Na de middelbare school startte hij aan zijn studie aan respectievelijk het conservatorium van Maastricht, het Koninklijk Conservatorium van Brussel en het Conservatorio Santa Cecilia van Rome. Hij specialiseerde zich in jazz en geïmproviseerde muziek. 

Muziek is een eeuwigdurende zoektocht naar klank. Suilen is constant evoluerend, trachtend zijn kennis uit te breiden, en zo een fris en origineel product neer te zetten. Dit manifesteert zich in zijn composities en improvisaties.

In 2014 kreeg hij met het ‘Willem Suilen Trio’ een eervolle vermelding op het prestigieuze Prinses Christina Concours in Amsterdam. En in 2016 won hij met de band ‘Babs’ zowel de jury- als de publieksprijs op de Maastricht Jazz Awards. 

In 2019 studeerde hij met grote onderscheiding af van het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Bovendien werd zijn werk beloond met de Toots Thielemans Jazz Award. Als gevolg brengt hij met zijn band “Willem Suilen Trio & String Quartet” in 2020 zijn debuutalbum The Antagonist – The Protagonist uit. Deze is te verkrijgen op elpee, en te beluisteren via alle grote streaming diensten.

Naast zijn werk als uitvoerend pianist en componist geeft hij sinds oktober 2018 pianoles op het Kunstencentrum Venlo. Bovendien is hij betrokken bij Scratchjazz, een talentenprogramma waar hij jongeren in een aantal weken klaarstoomt om op het hoofdpodium van Poppodium Grenswerk een show neer te zetten.