Biografie

Willem Suilen (geboren in 1995 in Venlo, Nederland) ontdekte zijn passie voor piano op veertienjarige leeftijd. Na het afronden van de middelbare school begon hij zijn muziekstudie aan gerenommeerde conservatoria, waaronder het Conservatorium van Maastricht, het Koninklijk Conservatorium van Brussel en het Conservatorio Santa Cecilia in Rome. Gedurende zijn opleiding specialiseerde hij zich in jazz en geïmproviseerde muziek.

Voor Suilen is muziek een eindeloze zoektocht naar klank. Hij blijft voortdurend evolueren, zijn kennis vergroten en streeft ernaar om frisse en originele muziek te creëren. Dit streven komt tot uiting in zijn composities en improvisaties.

In 2014 ontving hij met het ‘Willem Suilen Trio’ een eervolle vermelding tijdens het prestigieuze Prinses Christina Concours in Amsterdam. Vervolgens won hij in 2016 zowel de jury- als de publieksprijs van de Maastricht Jazz Awards met de band ‘Babs’.

In 2019 behaalde hij zijn diploma met grote onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waarbij zijn werk werd bekroond met de Toots Thielemans Jazz Award. Als gevolg hiervan bracht hij in 2020 zijn debuutalbum “The Antagonist – The Protagonist” uit met zijn band “Willem Suilen Trio & String Quartet”. Dit album is verkrijgbaar op vinyl en te beluisteren via verschillende grote streamingdiensten.

In 2022 bracht hij in het kader van het interdisciplinaire kunstproject De Nieuwe Golf een EP uit in samenwerking met zangeres Babs van Bree.

In juni 2023 zal Suilen zijn eerste solo-pianospel album uitbrengen, getiteld “Con Fine”. Dit album bestaat uit composities die hij tijdens de turbulente periode van de pandemie heeft geschreven.

Naast zijn werk als uitvoerend pianist en componist geeft Suilen sinds oktober 2018 pianoles aan het Kunstencentrum Venlo, dat tegenwoordig bekendstaat als Co de Cultuurontwikkelaar. Daarnaast studeert hij Software Development aan Fontys in Eindhoven.